Pencari Masalah

Tuesday, 24 January 2012

bagaimana arowana membiak

> post kali ni kita buat ala2 post untuk blog kaki pancing. untuk kaki pancing, mesti korang
   dah tau pasal ni
> arowana merupakan spesis ikan air tawar
> spesis ni berasal dari keluarga Osteoglossidae, sebut betul2. bukan Osteoporosis
> dan korang jangan keliru pulak, nama ikan ni arowana, bukan awana porto malai kat
   langkawi tu
> arowana yang matang akan membiak bila umur dah 4 setengah atau 5 tahun

1.
Photobucket
ni la arowana. pernah tengok?

2.
Photobucket

> berat ikan yang matang ialah 1 hingga 2 kilo
> semasa mengawan, sang jantan dan betina akan berenang beriringan (seiring dan sejalan)
> keadaan ini berlangsung selama beberapa minggu dan mengawan bila sampai masa sesuai
> sang jantan akan melengkungkan badan, kemudian dihimpit oleh sang betina
> telur akan dikeluarkan oleh sang betina dan disenyawakan oleh sang jantan

3.
Photobucket

> proses eram ni yang special sebab telur akan di eram oleh sang jantan
> sang jantan akan eram telur dalam mulutnya selama 2 bulan sehingga anaknya boleh
   berenang bebas

 4.
Photobucket

5.
Photobucket

> harga ikan ni x payah cerita la. mahal
> anak yang 5 6 sentimeter dah dekat RM100. lain warna, lain harga pulak

Sources
1, 2, 3

6 comments:

MsCoffeeCat said...

AROWANA nme lain utk ikan kelisa kan? Ternak ikan ni blh jd kaya cepat..huhu..

mykhalis said...

seekor ikan besar leh beli kancil ooo

Hanif said...

Woittt!!! lain macam eramnya,,dalam mulut..
sebab tu mahal ....
baru tahu ..

agak masalah said...

@mscoffeecat
yer betul. tapi jangan pulak cari perodua arowana kat jalan raya

@mykhalis
tau xpe. kalau nak bela, cari warna ala2 gold. baru dapat jual mahal. gosok2 mata x caya abang sah x sah komen sini hehe

@hanif
mahal woo. eram guna special incubator ni

farz zull said...

perghh, eram 2 bulan, nk make guano gayo la tuh...;)

agak masalah said...

@farz zull
jangan ler dimakan ikan ni. rugi wo kalau bela lepastu buat makan