Pencari Masalah

Tuesday, 24 January 2012

kempen air kotor

> "apa tajuk post ni? jijiknya. eee," keluh sesetengah pembaca
> jangan pangkah. tolong jangan
> sebagaimana yang kita tahu, sekarang rancak kempen jimat air
> kempen yang ada kat Malaysia, tentang air bersih
> sebaliknya ni kempen air kotor, di New York yang dianjurkan oleh UNICEF  
   (The United Nations Children's Fund)
> tujuan utamanya untuk bagi kesedaran kat orang ramai, yang ramai kanak2
   mati tiap2 hari sebab kekurangan air bersih di negara membangun

1.
Photobucket
kalau kita jalan kat sini, kita pun hairan

2.
Photobucket

mesej yang tertulis pada mesin ni :
" Thirsty? So are millions of people around the world with no access to clean drinking water. 4200 children die of water-related diseases everyday. Help provide safe drinking water to developing countries. Donate today. You wouldn't drink dirty water. No one should"

3.
Photobucket

> mesin air ni "menjual" 8 jenis air kotor, sebotol berharga USD1

4.
Photobucket

> jenis2 air yang boleh dibeli :
- malaria dirty water       - hepatitis dirty water
- choleradirty water       - dysentery dirty water
- typhoid dirty water      - salmonella dirty water
- dengue dirty water       - yellow fever dirty water

5.
Photobucket

6.
Photobucket

7.
Photobucket

> tarikh dan tempoh kempen ni x tau bila, sebab x jumpa sumber. harap maaf
> kempen telah dapat mengumpul hampir USD1 juta
> kalau ada kat Malaysia, korang beli x?

Sources
1, 2

7 comments:

Si BuDaK KaChAk said...

kt malatsia pun dah bleh wat kempen cmni...

aReLaN said...

beli tu mungkin tapi pastu buang jela kan.memang cari pasal la kalau gi minum.hahahah

agak masalah said...

@ budak kachak
sokong2 kempen ni kat malaysia. baru kita tau nak hargai air

@arelan
haha mau memulas perut kalau minum. harap2 la kanak2 kat negara memerlukan tu dapat air bersih

farz zull said...

erkk, x faham kenapa perlu jual air kotor, mmg la nak derma, tapi kasi air kotor? erkk...anyway, wa bru tau ad kempen begini...:)

|cah-sahaJa said...

pastu nk wat pe air tu?? huuhu

Hanif said...

issk..bolehminum kot..cuma term sajer kat aair kotor...
bagus kesedaran macam ni... sesuatu yang lain..

agak masalah said...

@farz zull
sebabnya bila kita beli, baru kita tau betapa kotornya air kat tempat lain. x tergamak nak minum. yang boleh kita tolong, derma la

@cah-sahaja
lepastu pandai2 la. jangan diminum sudah. nak try boleh aje

@hanif
boleh aje minum, kalau2 nak cuba rasa. habis sebotol, xtau la apa jadi