Pencari Masalah

Saturday, 21 January 2012

nama tempat terpanjang di dunia

> post harini umpama rancangan cuti2 sempena cuti sekolah
> saya akan membawa anda melancong ke 3 tempat di dunia yang menarik
> apa yang menarik di sana saya tidak pasti, tapi namanya yang unik akan buat
   anda tertarik untuk pergi kesana
> kalau x nak pergi melancong, paling kurang pun anda akan google
> sebab sekali tengok, mesti x percaya ada nama tempat yang panjang macamni

1. Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

Photobucket

> nama tempat ni tercipta dari 85 huruf
> lokasinya ialah sebuah bukit di selatan Hawke's Bay, New Zealand
> nama yang panjang ni diambil dari bahasa maori, salah satu puak di New Zealand
> penduduknya mungkin tergelincir lidah nak menyebut nama yang panjang, mereka telah
   pendekkan nama jadi Taumata

Photobucket

2. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Photobucket

> nama tempat ni tercipta dari 58 huruf
> lokasinya ialah sebuah perkampungan besar (terdiri dari 2 buah kampung)
   di pulau Anglesey, Wales
> nama tempat ni ada jugak nama pendeknya iaitu Llanfair PG atau Llanfairpwll

Photobucket

3. Lake Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

Photobucket

> nama tempat ni tercipta dari 45 huruf
> lokasinya pulak di bandar Webster, Massachusetts, US
> tempat ni juga dikenali sebagai Webster Lake sempena sebuah tasik di bandar Webster
> Webster Lake menjadi nama pendeknya

Photobucket

Sources
1, 2, 3,4

6 comments:

farz zull said...

okk, panjang bebenor namanya...:)

agak masalah said...

@farz zull
dulu x tau, sekarang dah tau wujud tempat nama macamni kan

rahimi said...

nama kampong aku panjang nie jaa sdasdasdj9usdashfaofacvfasodj
wakakaka,,,,salam :)

agak masalah said...

@rahimi
x leh masuk rekod dunia lagi tu haha. salam

|cah-sahaJa said...

sangat panjang!
camne nak sebut pun xtawu.. :p

agak masalah said...

@cah-sahaja
kena pergi kelas muzik dulu. sebab kena baca ala2 note muzik